060 BUREAU BLAUWGEEL

focus | Schetsontwerp – realisatie
team | Dot Elephant Joost Marchal
opdrachtgever | Bureau Blauwgeel
Utrecht | 2015

In het centrum van Utrecht werd boven een winkel een kantoorruimte gerenoveerd. De herinrichting moest low budget worden uitgevoerd. Alle bestaande binnenwanden en systeemplafonds werden weggehaald. Een lege kale ruimte werd schoongemaakt. De vloer en een deel van de wanden werd groen geschilderd, “gedipt”. Heel consequent werd letterlijk alles meegeschilderd. De rest van de wanden en het plafond werden wit. De ruimte voelde aan als een groot groen bad. Over het groen werden looppaden gelegd van berkenmultiplex. De lange werktafel staat in het groen.

Er is een gesloten bespreekkamer gemaakt met een grote tafel voor besprekingen en presentaties, De ruimte werd op een verhoogde houten vloer van berkenmultiplex gezet. Hierdoor werd het mogelijk om over de hoofden van de werktafel heen naar buiten te kijken, de oude gracht op.  De bespreekruimte werd voor het geluid afgesloten door wanden. Er werden glazen wanden geplaatst met geluidwerende folie. In de glazen wand werden dichte multiplex deuren opgenomen. In de dichte wand werd geluidsabsorberend materiaal verwerkt en gesloten met een doek. Dit doek werkte meteen als een projectiescherm. Een andere gesloten ruimte was de directiekamer aan het einde van de ruimte. De directiekamer staat op de vlonder maar wel op gelijke hoogte als de personeelstafel.

Voor de verlichting en stroomvoorziening van de computers werd een plan gemaakt. Middels een centrale ader langs het plafond kon er met losse kabels door de lucht worden vertakt naar de werkplekken. De lampen zijn gemaakt van stukken stalen ronde koker met een led lampje. De draden geven de ruimte een mooi grafisch karakter. De tl armaturen uit het oude kantoor werden verwerkt in akoestische panelen en boven de tafel gehangen aan staalkabels.