213 BOERDERIJ BROEKSEWEG

focus | Schetsontwerp – uitvoeringsbegeleiding
realisatie | Mooiwonen-Geo Streefkerk
opdrachtgever | Particulier
fotografie | Etienne Oldeman
Meerkerk | 2020

Een grote boerderij aan een kronkelend polderweggetje had geen agrarische functie meer maar was al verbouwd tot grote woning met een grote lege zolder. Na de verkoop aan twee verschillende gezinnen is de woning gesplitst in twee woonunits. Aan de achterzijde is na splitsing een nieuwe invulling gegeven aan de voormalige hooizolder.

De begane grond had een relatief laag plafond. Er waren alleen ramen aan de gevels waardoor het midden van de ruimte donker was. Dit benadrukte de geringe hoogte nog eens. Door de verdiepingsvloer open te breken werd er hoogte gecreëerd. De nieuwe schoorsteen benadrukt deze hoogte. De pui in de achtergevel geeft uitzicht door de opening in de vloer en zorgt voor licht in het interieur.

Op de verdieping is de mooie houten constructie overal zichtbaar gelaten en is het één grote open ruimte. Door de slaapkamers op verschillende hoogtes te positioneren ontstaat er een schijnbaar organisch ontstane structuur. De kamers krijgen hierdoor elk een eigen karakter met afzonderlijke kwaliteiten. Door de muren niet te laten samenvallen met de bestaande houten structuur blijft deze zichtbaar. Doordat het vaak grillige en verweerde hout zichtbaar is tegen een strakke achtergrond wordt deze kwaliteit versterkt.

De ruimtelijke beleving is een bijzonder thema in het interieur. Door de gangen op de trappen wordt je door verschillende scenes gestuurd. Een mooi moment is het beklimmen van de trappen die leiden naar het kamertje in de nok. Hier heb je overzicht over de uitgestrekte weiden, sloten en wilgen van de polder met daarboven de lucht en wolken van de Alblasserwaard.