116 SPARRENLAAN W+J

focus | Schetsontwerp – realisatie
opdrachtgever | partitulier
Driebergen | 2016

De complete renovatie van een tweekapper uit 1958. Aan de woning vonden diverse grote aanpassingen aan het bouwvolume plaats. Er kwam een erker aan de voorzijde. De aanbouw en de dakkapel werden vervangen en vergroot. De bestaande vloeren, muren en daken werden geïsoleerd en de kozijnen vervangen. In de woning werd een pellet -en houtkachel geïnstalleerd voor warmte in de winter en op het dak een zonneboiler voor warm water in de zomer.

Een nieuwe staalconstructie is zichtbaar gehouden en speelt een prominente rol in het interieur. Door deze een accentkleur te geven wordt dit benadrukt. In de woonkamer zijn simpelweg de plafondplaten verwijderd waardoor prachtige ruwe balken tevoorschijn zijn gekomen. Ook zijn deze constructiedelen zichtbaar gebleven. De houten balken geven een warme en geleefde sfeer aan het bestaande deel van de woning.

De woning is langer en daardoor is de woonkamer donkerder geworden. Door het witte plafond weg te halen is zijn de donkere houten balken tevoorschijn gekomen. Dit maakt de ruimte nog donkerder op deze plek. Hierdoor ontstaat een groot verschil tussen het zitgedeelte met de bank, haard en tv en de sterk verlichte aanbouw. Hier is niet gecompenseerd door extra ramen te maken. De ruimten hebben hierdoor een eigen karakter.

De masterbedroom werd naar beneden gehaald naar de voormalige keuken en voorzien van een wastafel en douche. De keuken werd verplaatst naar de aanbouw en werd op maat gemaakt van berkenmultiplex. Bij de eettafel is een bank aan de wand gemaakt. In de aanbouw is een grote schuifpui met veel glas geplaatst waardoor de ruimte is verbonden met de tuin.