188 MODERNE UITBREIDING

focus | Schetsontwerp – uitvoeringsbegeleiding
realisatie | Geurt van de Waal Ingen
opdrachtgever | Particulier
fotografie | Eike Michler
Driebergen | 2020

Aan een mooie bosrijke laan in Driebergen is de bestaande 30’er jaren woning fors uitgebreid. Er is in contrast met de bestaande woning een moderne aanbouw ontworpen. Hierin zijn de eetkamer, keuken, bijkeuken en slaapkamer met en-suite badruimte gekomen. De hoogtes van de plafonds verschillen sterk en benadrukken de ruimtes en het gebruik. De tuin wordt naar binnen getrokken door de luchtboog boven het terras. Alle kozijnen zijn van zwart aluminium.

Het bestaande hoofdgebouw is zo min mogelijk aangetast. De aanbouw staat er tegen aan. De goten van het hoofdvolume lopen door. Hierdoor is de plafondhoogte van de aanbouw beperkt. De slaapkamer is hoger uitgevoerd tot de maximale hoogte van 3,3 meter tot de bovenkant van het plat afgedekte dak. De buitenmuren van deze slaapkamer en de en-suite badkamer zijn zo ontworpen dat er veel ochtendzon naar binnenkomt en maar weinig inkijk is van buiten.

Er is een grote schuifdeuren-pui in de achtergevel. Hierdoor is er veel binding met de tuin. De eethoek is zo licht en transparant mogelijk met een doorlopende vloer naar het terras. De luchtboog boven het terras definieert de begrenzing van deze buitenruimte.

In het keukenplafond is een enorme lantaarn ontworpen die zoveel mogelijk licht naar binnen zuigt zodat er een goed verlicht werkblad is. De ruimte van de oude keuken wordt een werkplek met een bureau en veel kastruimte.