216 MONUMENTALE BOERDERIJ GOUDRIAAN

focus | Schetsontwerp – uitvoeringsbegeleiding
realisatie | Mooi Wonen Geo Streefkerk
opdrachtgever | Particulier
Goudriaan | 2021

Deze zeer vervallen en in erbarmelijke staat verkerende boerderij is een rijksmonument. De  monumentale boerderij verzakt in snel tempo en de gaten in het dak worden elke storm groter. Een zeer ingrijpende restauratie en renovatie was per direct nodig om het resterende stuk boerderij te redden.

Voor de gezinsleden zijn er specifieke ruimtes gekomen. Er is een mindervalide zoon waarvoor de beganegrond zoveel mogelijk drempelloos is geworden. Voor hem is in de slaapkamer een badruimte en een lift gekomen. De opdrachtgever zelf restaureert oldtimers en kan dat nu in huis doen. De “shop” is geschakeld aan het woongedeelte waardoor hij makkelijk even binnen kan komen voor koffie. 

Op het voormalige achtererf werden de schuren vervangen door twee huizen waardoor de tuin werd verplaatst naar het weitje aan de zijgevel. De “shop” en de garage is daarom aan de achterzijde gekomen. De zijgevel heeft een lage gevel waardoor hier geen verbinding met het erf is. De zijgevel werd daarom opengemaakt en er is een aanbouw met een hoge glaspui gekomen. In het midden van deze pui is een haard gekomen. Hieromheen is het zitgedeelte ontworpen. Vanuit je luie stoel genieten van uitzicht vuur en gezelligheid.

Naast de zithoek is de oude pekelkelder gerestaureerd en zal gaan dienen als wijnkelder. De keuken is open tot de nok en alle houten onderdelen zijn zichtbaar gelaten. Zo veel mogelijk hout is onbehandeld gebleven en de oude verven zijn zichtbaar. Vanuit het leefgedeelte is via een trap en een loopbrug door een woud aan houten constructiedelen de slaapvertrekken op de bovenverdieping bereikbaar.

Vanaf hier kan er door de nieuwe hoge pui over het polderlandschap uitgekeken worden. 

Het monumentale voorhuis gaat dienst doen als bed and breakfast. Het is mooi om zoals in een museum, de cultuurhistorische elementen met een groter publiek te kunnen delen.

Zo is de monumentale boerderij verbouwd tot moderne woning met behoud van karakteristieke onderdelen waarbij tijdens de wederopbouw telkens een goede balans gezocht moet worden naar welke onderdelen behouden moesten worden, hergebruik en herstel. De nieuwe onderdelen en ingrepen zijn zichtbaar nieuw. In welke mate het contrast zichtbaar moest blijven of het nieuwe zich moest voegen met het oude was bij elk onderdeel een uitdaging.